úterý 27. srpna 2013

Kdy makeupu končí záruční doba a jak nejdéle si ho můžeme ponechat?

Pro toto téma jsem se rozhodla z jednoho prostého důvodu - já sama si provětrám vlastní kosmetiku a Vám to některým pomůže se lépe zorientovat.

Pamatujete si, kdy jste si koupili a otevřeli řasenku, kterou jste se dnes ráno líčily? Kolik měsíců má Váš makeup nebo oční stíny? Já se přiznám, nepamatuji si to přesně. Dobré by bylo někam si to napsat, ale proč si hyzdit obaly produktů? 

Nejlepším řešením je například mít pouze jednu řasenku, kterou budu mít 6 měsíců a poté koupím další. 

Já vím, mě která má doma rozbalené 4 makeupy se to kecá, ale ty mají trvanlivost delší.

Dobrým způsobem jak doma "nekřečkovat" zbytečně moc produktů je čas od času si je projít a přiznat si, zda si vůbec pamatujeme, kdy jsme je naposledy použili? A že si to už ani nepamatujeme? Tady bude asi zádrhel...Nejlepší je takový produkt buď vyhodit rovnou do koše (pokud se nejedná o drahou srandu) nebo ji vydezinfikovat a poslat dál někomu, komu bude sloužit lépe. Třeba tento produkt, který Vám doma leží bez povšimnutí už měsíc/e někdo moc chce a touží po něm.

SYMBOL DOBY SPOTŘEBY OD OTEVŘENÍ PRODUKTU

Všimli jste si někdy tohoto malého "kalíšku"? Co vlastně označuje?
Tento symbol s číslem (označuje měsíce) a písmenem "M" označuje dobu, za kterou by jsme produkt měly spotřebovat od jeho otevření.  12M znamená 12 měsíců.




POKUD PRODUKT NENÍ TÍMTO SYMBOLEM OZNAČEN

Vždy použijte čichový a vzhledový test. Má produkt jinou barvu než když sis ho kupovala? Začal vonět jinak? Má při aplikaci jinou texturu - vysušuje nebo naopak mastí obličej, i když to předtím nedělal? To je známka toho, že by jsme takový produkt neměli dál používat a měl by letět rychle do popelnice.

ŘASENKA

S řasenkou je nejlepší se rozloučit když se začne chovat jinak - dělá na řasách hrudky nebo vyschla? Začala divně smrdět? Pálí Vás z ní oči? Je na čase říct ahoj. Vyhneme se tak nepříjemným zánětům očí a podobně. Já tento krok před časem opravdu zanedbala, řasenku jsem si nechala až moc dlouho a mé oči slzely každý den. Od té doby co je v koši / popelnici / po smrti na smeťáku nemám problémy.

Nejsem člověk, který by vyhodil řasenku po 3 měsících, jak by se správně mělo. Plýtvá to zbytečně penězi a myslím si, že dobrá vydrží tak do 6-ti měsíců. Poté vždy radši vyhazuji protože mi působí problémy s očima. 

Pokud máte s řasenkou problém již od prvního nanesení (a problém přetrvává) bude nejlepší ji rovnou vyhodit do koše. Vím, že je to škoda peněz, ale není hygienické ji dávat například kamarádce, mamce apod. 

Kupujte si řasenky zalisované do obalu a budete mít jistotu, že ji před Vámi žádná nenechavá holka neotevřela a nevrátila zpátky do regálu. Takto ochráněné řasenky mají například v Rossmannu konkrétně u značky Maybelline atd.

OČNÍ STÍNY 

Nikdy neotevřené stíny si můžete ponechat zhruba 3 - 5 let. Pokud je používáte buď často nebo jen párkrát za měsíc měly by jste je vyhodit zhruba po 2 letech. Vždy ale kontrolujte datum expirace (kalíšek s číslem). Pokud stíny spotřebujete, tím líp.

Nezapomínejte, že krémové produkty jsou rájem pro bakterie. To znamená, že se v nich rychleji množí. Krémové oční stíny by se měly vyhodit po 12 měsících, jak je uvedeno na obalu. Já osobně si myslím, že když do stínů nesaháte prstem, ale vždy čistým štětcem nezanášíte si tam tolik bakterií a je to hygieničtější.

MAKEUP A KOREKTOR

Tekuté makeupy a korektory by jsme si měli uchovávat od 6-ti do 12 měsíců od otevření. Pokud někdo používá makeup denně 100% ho spotřebuje do 1 roku.

Pudry mají trvanlivost okolo 2 - 3 let (záleží na výrobci).  

Vždy dejte pozor zda se textura, vůně nebo pocit na Vaší pleti nějak nezměnil.

TUŽKY NA OČI A LINKY

Tužky vydrží déle, než tekuté linky nebo gelové linky. Mají trvanlivost okolo 1 - 2 let. 

Gelové linky vydrží od 6-ti do 9-ti měsíců.

Tekuté linky mají trvanlivost od 3 do 6-ti měsíců.

TIP!!! Pokud tužky udržujete ostrouhané vydrží Vám déle.

TVÁŘENKA A BRONZER

Opět platí pravidlo - pudrové produkty vydrží déle než tekuté. Vydrží Vám od 9-ti měsíců do 3 let od otevření.

LESKY A RTĚNKY

Tyto produkty vydrží od 18 měsíců do 2 let. Je lehké rozeznat, zda jsou ještě "funkční". Většinou změní chuť, začnou smrdět většinou jako tužka - poznávací znamení.

Doufám, že jsem na nic nezapomněla a že Vám tento článek trošku pomohl se zorientovat v této problematice.

Tak co, máte doma produkty, které už doslova dosloužili? :)

Přeji krásný den.

P.S. Sádru mi sundají 11.9. tak zas budu funkční. :D

Paa Nicky





1 komentář:

  1. na tohle jsem barbar, je mi líto něco vyhazovat, ale při těch kvantech nejsem schopná cokoli dopotřebovat do doby, kdy se má, takže stejně vyhazuji :( sádru si nech ještě na zimu :D

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za krásné komentáře. Dělají mi moc velkou radost!! ♥ Ráda se z Vašich rad a tipů poučím ;-)